Maine Coon katten

Maine Coon katten: meer over dit prachtige ras

Maine Coon katten zijn één van de grootste kattenrassen ter wereld. Ze zijn prachtig om te zien en zijn geliefd om hun stoere uiterlijk en vriendelijke, aanhankelijke, karakter Ze zijn erg lief, speels en betrouwbaar. Ze zijn sociaal en houden van de omgang met mensen en andere huisdieren. Ze worden ook wel de honden onder de katten genoemd.

Maine Coon katten zijn katten die goed tegen de kou kunnen. Ze hebben een dikke vacht met meerdere onderlagen, harige oren en een dikke harige staart. Oorspronkelijk werden ze in Maine gebruikt om op de boerderij muizen te vangen.

Maine Coon katten hebben zich prima aan hun omgeving aangepast en zijn door de jaren heen ook echte huiskatten geworden.

 

Polydactyle Maine Coon

Polydactyle wil zeggen dat de kat meer dan 18 tenen heeft. Normaal gesproken heeft een kat 4/4/5/5 = 18 tenen. Een polydactyl heeft er meer. Vaak 6/6/6/6 of zelfs 6/6/7/7 zoals onze Allegiance Love April. De poten van een polydactyl zijn dan ook veel breder. Dat werd vroeger, op de boerderij in Maine, wel gewaardeerd: met deze brede poten kunnen ze veel hoger springen, harder rennen en dus meer muizen vangen. En daar is de Maine Coon oorspronkelijk ook voor bedoeld.

Helaas is polydactylie tegenwoordig minder bekend en op de meeste shows ook niet toegestaan. Wij denken echter dan het belangrijk is om vast te houden aan de oorspronkelijke functie van de Maine Coon, muizen vangen. En dat gaat beter met dikke poten. Dus waarom zou je dit voordeel uit het ras fokken? Wij proberen het er juist weer in te fokken. In Amerika is een polydactyle kat wel welkom op shows van Tica, in Nederland vertegenwoordigd door Cats & Tulips.

Maine Coon uiterlijk

De Maine Coon kat is erg gespierd, wordt gemiddeld 1 meter lang en weegt tussen de 4 en 10 kilo. Een kater kan wel tot 12 kilo wegen, een vrouwtje weegt gemiddeld tussen de 5 en 7 kilo. Verder komen ze in verschillende kleurencombinaties voor. Zijn grote snuit, stevige kin, weelderige leeuwenmanen, grote pluimen op de orgen en de grote pluimstaart geven de Main Coon een imposant uiterlijk.

Maine Coons bereiken meestal hun volledige grootte als ze ongeveer 4 jaar oud zijn, maar uiteraard gaat het het eerste jaar het hardst.

Maine Coon leeftijd

Over het algemeen worden Maine Coon katten tussen de 12 en 15 jaar oud, dit is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren als: gezondheid, aandoeningen en of ze binnen blijven of naar buiten mogen.

Maine Coon karakter

Maine Coon katten zijn erg sociaal en houden van mensen om zich heen. Ze zijn aanhankelijk, vriendelijk, trouw en speels. Ook kunnen ze goed overweg met kinderen en andere dieren in je huishouden. Ze zijn nieuwsgierig waardoor ze graag contact met je zoeken.

Maine Coon katten vinden het niet erg om opgepakt te worden. Even lekker knuffelen vinden ze dan ook helemaal niet erg! Het liefst liggen ze de hele dag naast je op de bank.

Meer informatie: Maine Coon kopen | Hoe duur is een Maine Coon? | Maine Coon kittens | Wat kost een Maine Coon kitten?